Koronavirüs hastalığı nedir? Koronavirüsten korunma yöntemleri nelerdir?

Koronaviürs hastalığı (COVID-19) yeni bir virüsten kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır.  Hastalığın belirtileri basit bir soğuk algınlığından zatürreye kadar uzanan geniş bir yelpazede dağılmaktadır. Bugün için COVID-19’un bulaştırıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir. Peki bu enfeksiyondan korunmak için neler yapmalıyız? Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Hilmi Erdem Sümbül koronavirüs hastalığını ve korunma yöntemlerini anlattı. 

Koronavirüs hastalığı (COVID-19) yeni bir virüsten kaynaklanan bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri basit bir soğuk algınlığından zatürreye kadar uzanan geniş bir yelpazede dağılmaktadır. Sık rastlanan en önemli belirtileri ise yüksek ateş, kuru veya bazen balgamlı öksürük, nefes darlığıdır. Belirtisini gördüğümüzde doğrudan hastalığı tanıyabileceğimiz spesifik bir belirtisi yok malesef. Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum yolu semptomları, ateş, öksürük ve dispne iken daha ciddi vakalarda, pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir.


KORONAVİRÜS NASIL BULAŞIYOR? 

Fatalite yani ölüm hızı SARS salgınında %11 ve MERS-CoV' da %35-50 arasında iken DSÖ' nün Çin Halk Cumhuriyetine ait COVID-19 raporuna göre fatalite hızı % 3,8 olarak bildirilmiştir. Asemptomatik vakaların da olması nedeniyle hafif seyirli vakaların evde takibi mümkün olsa da hastaların evde de mutlaka izlenmeye devam edilmesi gerekmektedir. Koronavirusun nasıl bulaştığına bakacak olursak; hastalık esas olarak damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Ayrıca hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya göz mukozasına götürmesi ve temas etmesi ile bulaşmaktadır.

DIŞ ORTAMA ÇOK DAYANIKLI OLMAYAN VİRÜSLER 

Asemptomatik kişilerin solunum yolu salgılarında virüs tespit edilebilmekte, ancak bulaşmanın büyük kısmı hasta bireylerden olmaktadır. COVID-19'un bulaştırıcılık süresi kesin olarak bilinmemektedir. Semptomların başlangıcından 1-2 gün önce başlayıp semptomların kaybolmasıyla sona erdiği düşünülmektedir. Coronavirüs genel olarak dış ortama çok dayanıklı olmayan virüslerdir. Ortamın nem ve sıcaklığına, kontamine ettiği yüzeyin dokusuna göre değişen bir dayanma süresi söz konusudur. Genel olarak cansız yüzeylerde birkaç saat içerisinde aktivitesini kaybettiği kabul edilmektedir.

 ENFEKSİYONDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ? 

Cansız yüzeylerdeki aktivite süresi yorumlanırken bulaşta sadece virüsün aktivitesinin devam etmesi değil, temasın süresinin de önemli olduğu unutulmamalıdır. Bugün için COVID-19'un bulaştırıcılık süresi ve dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir. Peki bu enfeksiyondan korunmak için neler yapmalıyız? Ellerimizi düzenli olarak 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayarak veya alkol bazlı sıvıyla ovalayarak, yüzümüze dokunmaktan kaçınarak ve kendisini iyi hissetmeyen kişilerle yakın temasta (1,5 metre) bulunmayarak kendimizi koruyabiliriz.

Koronavirüs hastalığı en çok, hastalığa yakalanmış kişilerle öksürdükleri veya hapşırdıkları sırada temasla bulaşır. Ayrıca kişilerin, üzerinde virüs bulunan bir yüzeye veya nesneye dokunup daha sonra kendi gözlerine, burunlarına veya ağızlarına dokunmaları yoluyla da bulaşır. Şu anda koronavirüs hastalığını (COVID-19) önleyen bir aşı yoktur o yüzden korunma yöntemlerine dikkat etmek hayati öneme sahiptir. 

Kaynak: Sabah Haber


Yorum Gönder

0 Yorumlar